آخرین اخبار
کد مطلب: 77061
غني‌سازي هرگز متوقف نمي‌شود/ فاز دوم هدفمندي يارانه‌ها اجرا مي‌شود/ همه مشکلات به خاطر تحريم نيست/ دولت را نقد کنيد
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 652

 


به گزارش سلام لردگان به نقل از خبرگزاري فارس، رئيس جمهور در ابتداي گفت‌وگوي تلويزيوني خود براي ارائه گزارش عملکرد 100 روزه ابتدايي دولت با اشاره به وعده انتخاباتي خود براي ارائه گزارش عملکرد به مردم گفت:‌ همانطور که وعده داده بودم علاوه بر برنامه چهار ساله دولت تدبير و اميد برنامه کوتاهي نيز براي 100 روز ابتدايي دولت داشتم و در پايان آن عملکرد دولت را بايد گزارش مي‌دادم.

وي در پاسخ به اين سوال که چرا 100 روز را انتخاب کرده‌اي، اظهار داشت: 100 يک معيار است و در نمره دادن هم برخي نمره‌ها به جاي 20 از 100 محاسبه مي‌شود.

روحاني افزود: دوره زماني 100 روزه نه خيلي کوتاه است که نتوان در آن برنامه‌ريزي و کار اجرايي انجام داد و نه آنقدر طولاني است که گزارش‌دهي آن سخت باشد.

رئيس دولت يازدهم، با بيان اينکه گزارش دهي دولت در پايان 100 روز کاري در سه بخش ارائه مي‌شود، گفت: يک بخش توسط منتخب مردم ارائه مي‌شود و بخش دوم نيز به صورت مکتوب در سايت‌ها و خبرگزاري‌ها منتشر خواهد شد.

وي تصريح کرد:‌ بخش سوم گزارش نيز توسط وزرا و معاونين آنها به اطلاع مردم خواهد رسيد.

هر روز رياست جمهوري براي من بسيار مهم است

روحاني در پاسخ به اين سؤال که تصور حال حاضر شما با روزي که شروع کرديد چقدر متفاوت است و آيا روزهاي رياست‌جمهوري خود را مي‌شماريد، اظهار داشت: به آن صورتي که الآن مي‌گوييد خير؛ به هر حال هر روزش براي من بسيار مهم است.

رئيس‌جمهور با تأکيد بر اينکه همه تلاش دولت اين است که حداکثر استفاده را از اين دوره چهار ساله براي خدمت به مردم ببرد، تصريح کرد: شايد براي اولين بار در جمهوري اسلامي ايران بنده در روز تحليف دولت را به مجلس معرفي کردم و براي رأي اعتماد اسامي را در اختيار مجلس گذاشتم.

وي ادامه داد: اين نشانگر اين است که دولت تلاش مي‌کند هيچ فرصتي را از دست نداده و حداکثر استفاده را داشته باشد؛ گرچه اين دولت اولين دولتي است که اسامي را به مجلس ارائه داده، آخرين وزيري که رأي اعتماد گرفت هفته پيش بود و در آستانه 100 روز دولت کامل شد.

روحاني در عين حال از مجلس شوراي اسلامي نمايندگان و همه مردم قدرداني کرد.

افتخار دولت پاسخگويي به مردم است

رئيس‌جمهور با تأکيد بر اينکه البته اين گزارش دولت مخصوص برنامه 100 روزه نيست، افزود: از اين به بعد در هر مقطعي به طور منظم دولت به مردم گزارش کار خواهد داد؛ دولت بايد در برابر مردم پاسخگو باشد و افتخارش پاسخگويي در برابر مردم است.

وي با بيان اينکه مردم بايد از جزئيات برنامه مطلع باشند، يادآور شد: اين دولت بدون همراهي با مردم و همکاري آنها نخواهد توانست مسئوليت سنگين اداره کشور را به مقصد برساند.

روحاني يادآور شد: دولت با اين گزارش‌دهي مي‌خواهد مردم و دولت از لحاظ اطلاعات به يکديگر خيلي نزديک باشند و اطلاعات در اختيار مردم قرار گيرد.

رئيس‌جمهور در پاسخ به اين سؤال که منظور شما از اطلاعات روند اجراي امور است؟ اظهار داشت: روند کار و حتي مشکلات؛ دولت ممکن است مشکلات فراواني داشته باشد؛حتماً اين مشکلات را با مردم در ميان مي‌گذاريم.

وي اضافه کرد: دولت ممکن است پيشرفت داشته باشد و حتماً اين پيشرفت را به مردم خواهد گفت. دولت همچنين برنامه‌هاي بلندمدتي را اگر داشته باشد حتماً به مردم اطلاع مي‌دهد؛ حتماً مردم به ويژه صاحب‌نظران، انديشمندان، اهل انديشه و قلم مي‌توانند به دولت با نقد، نصيحت و پيشنهادات خود کمک کنند.

روحاني با تأکيد بر اينکه دولت متعلق به مردم است، اظهار داشت: دولت افتخار مي‌کند خدمتگذار اين مردم خوب است.

نخستين مشکل دولت يازدهم: تامين کالاهاي اساسي

رئيس‌جمهور در پاسخ به اين سؤال که بخش عمده‌اي از انتظارات مردم از گزارش 100روزه عملکرد اقتصادي دولت است فوري‌ترين اقدامي که مجبور بود از آغاز کار خود اتخاذ کند، چيست؟ با اشاره به اينکه در چه شرايطي کار دولت خود را آغاز کرده است و در واقع‌ آنچه از دولت گذشته به اين دولت به ارث رسيده چيست، گفت:‌ پس از انتخابات اولين مشکلي که با آن مواجه شديم شرايط کالاهاي اساسي بود و گزارش‌هايي در اين باره از وزارت صنعت، تجارت و معدن به من رسيده بود و همين مسئله باعث شد تا وضع کالاهاي اساسي سبب نگراني من شود.

وي افزود: تصور من اين بود زماني که دولت بر سر کار آيد بين سه تا چهار ماه کالاهاي اساسي در کشور وجود خواهد داشت اما در همان زمان گزارشاتي رسيد که کشور از لحاظ کالاهاي اساسي از جمله گندم دچار مشکل است و براي مثال براي سه روز در سيلوهاي يک شهرستان گندم وجود داشت.

رئيس‌جمهور ادامه داد: برخي از اين کالاها رسيده بود مشکلاتي در خصوص تأمين ارز وجود داشت و برخي کالاها نيز در بندر بود.

روحاني گفت:‌بلافاصله و از همان زمان اقدامات خوبي انجام گرفت و دولت کارش را شروع کرد و انبارها به اندازه کافي پر شد و براي آينده نيز خريدهاي لازم صورت گرفته است و اين اولين مسئله‌اي بود که ما با آن روبرو شديم.

وي افزود: مسئله دوم که با آن روبرو شديم تعبيري بود که من از آن به عنوان خزانه خالي نام بردم. مي‌دانيد که خزانه کشور آن جايي است که درآمدهاي دولت از آن تأمين مي‌شود. بر طبق قانون بودجه ما مي‌بايست در هر ماه 17 هزار و 500 ميليارد تومان درآمد مي‌داشتيم چرا که مخارج ما طبق قانون بودجه مخارج ما 210 هزار ميليارد تومان مي‌شد اما در مرداد ماه خزانه ما هزار و 280 ميليارد تومان موجودي داشت و اين در حالي بود که ما براي پرداخت حقوق بايد 7 هزار و 500 ميليارد تومان درآمد مي‌داشتيم و اين به معناي اين بود که دولت براي پرداخت حقوق 4 هزار و 600 ميليارد تومان نياز به استقراض داشت و کل موجودي ما نيز 2 هزار و 800 ميليارد تومان بود.

رئيس‌جمهور در ادامه سخنانش تصريح کرد: ما ناچار شديم قانون بودجه سال 92 را اصلاح و آمار و ارقام بودجه را واقعي کنيم به همين دليل لايحه اصلاحيه قانون بودجه 92 را با قيد دو فوريت براي بررسي و طي مراحل قانوني به مجلس شوراي اسلامي ارسال کرديم که البته هنوز از مجلس بازنگشته است و امروز هم ايرادات شوراي نگهبان به اين لايحه مورد رسيدگي قرار گرفت.

وي افزود: بودجه 210هزار ميليارد توماني به بودجه 171هزار ميليارد توماني تبديل شد يعني خود مجلس 40هزار ميليارد تومان، سقف بودجه عمومي دولت را کاهش داد چون ارقام بودجه، واقعي و قابل تأمين نبود البته همين رقم هم پيشنهاد دولت نبود بلکه پيشنهاد دولت 150هزار ميليارد بود اما مجلس 20هزار ميليارد تومان اضافه کرد.

روحاني خاطرنشان کرد: براي اينکه مردم خيلي دقيق‌تر بدانند که شرايط به چه صورت بوده است، بايد نکاتي را مطرح کنند، پيش از اين گفته‌ام که شرايط اقتصادي کشور، شرايط رکود تورمي بود، در سال‌هايي، کشور ما داراي رکود بود، توليد رشد کافي نداشته است به عنوان مثال در سال 1365 رشد اقتصادي ما منفي بوده است حتي منفي 9درصد بوده است اما در عين حال در همان سال تورم بالا نبوده و 23درصد بوده است.

به گفته وي، در سال 1374 تورم بسيار بالا و حدود 49درصد بوده است اما رشد اقتصادي هم 3درصد بوده است اما اينکه تورم بالاي 40درصد و رشد اقتصادي هم منفي يعني رکود باشد، سال 91 بوده است.

با تورم بيش از 40 درصد دولت را تحويل گرفتيم/ در 50 سال اخير بي‌سابقه بود

روحاني ادامه داد: در سال 91 شاهديد که شرايط رشد اقتصادي منفي 5.8درصد و تورم با بيش از 30درصد است؛ در آن شرايطي که ما دولت را تحويل گرفتيم، شرايطي بود که تورم بيش از 40 درصد بود، بنابراين چنين شرايطي که تا اين حد رکود و تورم وجود داشته، در تاريخ 50 ساله کشور ما بي‌سابقه است، به غير سال‌هاي 57 و 58 که سال‌هاي انقلاب و شرايط خاصي بر کشور حاکم بود، در 50 سال گذشته چنين رکود تورمي در کشور ما سابقه نداشته است.

رئيس‌جمهور با بيان اينکه اين آمار و ارقام نشان مي‌دهد که چه شرايطي از دولت گذشته به دولت يازدهم به ارث رسيده است و ما در چه شرايطي بايد با مشکلات دست و پنجه نرم کنيم، تصريح کرد: البته بنده اين آمار و ارقام را مطرح مي‌کنم تا مردم بدانند شرايط چه بوده است نه اينکه ما از مسکلات بهراسيم، ما مشکلات را به حول و قوه الهي و با حمايت و کمک مردم حل خواهيم کرد، ما از تنگناهاي اقتصادي عبور خواهيم کرد.

روحاني ادامه داد: در همين مدت کوتاه 100روزه، در تورم توانستيم يک قدم مهم برداريم، آنقدر موضوع تورم براي من به عنوان رئيس دستگاه اجرايي کشور مهم است که تقريباً سه روز يکبار از مسئولان در اين زمينه سؤال مي‌کنم و هر هفته از آنان از وضعيت تورم کشور آمار مي‌خواهم.

وي تصريح کرد: در ماه‌هاي گذشته هر ماه نسبت به ماه قبل تقريباً 2.2درصد روند صعودي تورم بوده است، در دو ماه اخير اين روند به 1.2درصد کاهش يافته است، يعني يک واحد کاهش و اين براي ما بسيار مهم است، در حاليکه در پايان ماه‌هاي مرداد و شهريور تورم نقطه به نقطه 43درصد داشتيم اما در پايان مهرماه اين ميزان به 36درصد کاهش يافت و اين خبر بسيار خوشي است.

روحاني بر همين اساس يادآور شد: طبق اين آمار، رشد صعودي تورم مهار شده است و تلاش مي‌کنيم تا پايان سال تورم از اين ميزان به نقطه مطلوبي کاهش يابد و يکي از برنامه‌هاي اساسي دولت براي سال آينده نيز مهار تورم خواهد بود، برنامه‌ريزي ما براي سال آينده اين است که تا پايان سال 93 تلاش کنيم تورم به کمتر از 25درصد کاهش يابد يعني از 43درصد انشاءالله به 25درصد پيش خواهيم رفت.

وي با بيان اينکه در ماه‌هاي پاياني سال کنترل تورم بسيار سخت‌تر از ماه‌هاي ابتداي سال مي‌شود، گفت: در عين حال قول مسئولان دولت اين است که تورم به 35درصد تا پايان سال خواهد رسيد بنابراين دولت يک قدم مهم در موضوع تورم در ماه‌هاي آينده بر مي‌دارد و به لطف خدا در دو ماه گذشته نيز گام‌هاي خوبي در اين زمينه برداشته‌ايم.

دولت قبل پول‌دارترين و متأسفانه بدهکارترين دولت بود

رئيس‌جمهور در ادامه گفت‌‌وگوي تلويزيوني خود در پاسخ به اين سوال مجري که تورم ذکر شده از سوي شما چگونه به وجود آمده است، گفت:‌ اگر بگوييم دولت گذشته يعني دولت‌هاي نهم و دهم پول‌دارترين دولت از نظر درآمدهاي ارزي،‌ نفتي و غيرنفتي بوده اشتباه نکرديم.

وي ادامه داد: در طول هشت سال گذشته درآمدهاي نفتي و گازي ما 600 ميليارد دلار بوده که در نوع خود بي‌سابقه است که در طي ساليان گذشته بي‌سابقه بود.

روحاني با بيان اينکه جمع درآمدهاي ارزي هشت سال گذشته 750 ميليارد دلار بوده است، افزود: متأسفانه دولتي که پول‌دارترين دولت بوده بدهکارترين دولت نيز بوده است.

رئيس دولت يازدهم در ادامه با اشاره به برخي بدهي‌هاي به جاي مانده از دولت گذشته گفت:‌ بدهي دولت قبل به سيستم بانکي در روز تحويل دولت به ما 74 هزار ميليارد تومان بوده و بدهي دولت به صندوق تأمين اجتماعي و صندوق بازنشستگي 60 هزار ميليارد تومان بوده است.

روحاني اضافه کرد: آمار و ارقامي که از سوي بخش‌هاي مختلف مي‌رسد حاکي از بدهي‌هاي ديگري است که به عنوان مثال بدهي دولت به پيمانکاران و بخش خصوصي چيزي حدود 55 هزار ميليارد تومان است و بدهي‌هاي صندوق‌هاي بازنشستگي نيروهاي مسلح نيز رقم‌هاي عجيبي را عنوان مي‌کند.

وي با بيان اينکه رقم بدهي‌ها چيزي بالاتر از 200 هزار ميليارد تومان است، تصريح کرد: ما مي‌دانستيم که دولت بدهکار است اما دولتي که بيشترين درآمد را در طول تاريخ داشته وقتي مي‌خواهد دولت را تحويل بدهد اين مقدار بدهکاري و تعهدات دارد.

رئيس‌‌جمهور با اشاره به سفرهاي استاني دولت در هشت سال گذشته، اظهار داشت: در اين هشت سال در سفرهاي استاني ميزان تعهدات 211 هزار ميليارد تومان است که از اين تعهدات تنها 32 درصد محقق شده و 68 درصد براي دولت بعدي باقي مانده است.

رئيس دولت يازدهم، ادامه داد: تنها 30 درصد اعتبارات و تسهيلات تعهد شده در اين سفرها محقق شده و اگر با همين پول و درآمد کشور طي هشت سال گذشته ادامه دهيم 16 سال ديگر عمل به اين تعهدات طول خواهد کشيد.

پروژه‌هاي عمراني دولت قبل 400 هزار ميليارد تومان تعهد ايجاد کرده است

روحاني پروژه‌ها و طرح‌هاي عمراني تعهد شده در دولت قبل را يادآور شد و ادامه داد:‌ پروژه‌‌هاي عمراني که آغاز شده، در حال انجام است و يا برخي از آنها در مرحله نهايي شدن قرار دارد مبلغي حدود 400 هزار ميليارد تومان تعهد ايجاد کرده است.

وي افزود: در پنج ماه اول سال که دولت قبل مسئوليت کار را بر عهده داشت تنها سه درصد منابع عمراني محقق شده است.

رئيس‌جمهور در بخش ديگري از گفت وگوي خود با بيان اينکه با نگاهي به بخش‌هاي مختلف اقتصاد مي‌بينيم که رشد تورم کاهش يافته، اظهار داشت:‌ بايد کاري کنيم که به تدريج اين تورم به جاي مطلوب برسد.

روحاني با طرح اين سوال که چرا تورم ايجاد شده است، اضافه کرد: اولين عامل بزرگ تورم رشد بي‌حساب نقدينگي بود؛ ما در سال 84، 68 هزار ميليارد تومان نقدينگي داشتيم و در پايان دولت دهم 470 هزار ميليارد نقدينگي در کشور وجود داشت يعني در طي هشت سال نقدينگي هفت برابر شده است.

وي بخشي از نقدينگي را مربوط به بدهي‌هاي دولت به سيستم بانکي دانست و گفت:‌ مي‌بينيد که وقتي نقدينگي افزايش مي‌يابد و پول پرقدرت از بانک مرکزي استقراض مي‌شود مشکل‌زا است.

مسکن مهر يکي از عوامل تورم امروز کشور است

رئيس دولت يازدهم با اشاره به طرح مسکن مهر، افزود: مسکن مهر براي افراد کم‌درآمد طراحي شد و همه ما ساختن مسکن براي مردم را کار خوبي مي‌دانستيم ولي بايد پرسيد مسکن بسازيم ولي چگونه، با چه حجم، در کجا و با چه پولي؟

روحاني با بيان اينکه براي مسکن مهر 43 هزار ميليارد تومان پول از بانک مرکزي استقراض شده، اظهار داشت: کل پايه پولي کشور صد هزار ميليارد تومان بوده که 43 هزار ميليارد از اين خلق نقدينگي و پايه پولي به مسکن مهر اختصاص دارد.

وي ادامه داد: يعني بخش بزرگ تورم ما از اينجا نشأت مي‌گيرد چون پول پرقدرت وارد چرخه شده و حدود 5 برابر مي‌شود.

رئيس‌جمهور با بيان اينکه بخش بزرگي از تورمي که امروز مردم ما را تحت فشار قرار داده به دليل مسکن مهر است، گفت:‌ من از مسئولان اقتصادي خواهش مي‌کنم که توضيح دهند اين 43 هزار ميليارد تومان چه مقدار تورم خلق کرده است.

به تعهد دولت قبل در مورد مسکن مهر پايبنديم 

روحاني با بيان اينکه مقصود من از اين بحث اين نيست که مسکن مهر را تکميل نکنيم، اظهار داشت:‌ تعهدي که دولت قبل به مردم داده اين دولت خود را به آن متعهد مي‌داند؛‌ قراردادهايي که دولت قبل با مردم راجع به مسکن مهر داشته از نظر ما محترم است.

رئيس‌جمهور تصريح کرد: دولت براي مسکن مردم طرح خواهد داشت و بعداً آن را به مردم عرضه مي‌کند اما اين تورمي را که سؤال کرديد از کجاست، يک بخش بزرگ از آن مربوط به مسکن مهر است.

وي ادامه داد: تورم يعني ماليات فقرا؛ آيا از مردم اجازه گرفتيم که از پول جيب فقرا بگيريم و براي عده‌اي مسکن درست کنيم؛ مسکن خيلي کار خوبي است و آنهايي که صاحب مسکن شدند حتماً نفس راحتي کشيدند.

روحاني اضافه کرد: ضمن اينکه مسکن مهر مشکلات فراواني براي تسهيلات، حمل و نقل، و مسائل جنبي دارد اما بايد تکميل شود.

رئيس‌جمهور در پاسخ به اين سؤال که اين تورم چگونه به وجود آمد و چطور مي‌توان آن را مهار کرد، اظهار داشت: اگر ما رشد نقدينگي جامعه را مهار کنيم تورم مهار مي‌شود، و در حال حاضر آمار و ارقام طي دو سه ماه اخير نشان مي‌دهد اين رشد متوقف شده و حالت نزولي يافته است.

وي افزود: دليل اينکه ماه‌هاي گذشته 2.2 بوده و الآن 1.2 شده اين است که ما نقدينگي را کنترل و مهار مي‌کنيم؛ مخصوصاً در جايي که بحث پايه پولي و پول بانک مرکزي است که بايد خيلي حواسمان جمع باشد که چطور از اين پول استفاده مي‌کنيم.

روحاني در پاسخ به اين سؤال که شما چگونه مي‌خواهيد تورم را کنترل و هدفمندي يارانه‌ها را ادامه دهيد و مسکن مهر را هم اجرا کنيد، به نظر مي‌رسد بين تعهدات شما و اهداف دولتتان حداقل در حوزه اقتصاد کمي تعارض وجود دارد، گفت: شما دو مبحث را مطرح کرديد يکي بحث يارانه‌ها که دولت مي‌خواهد چه کاري انجام دهد؟

رئيس‌جمهور افزود: دولت براي ادامه پرداخت يارانه نقدي هر ماه بايد سه هزار ميليارد تومان پول براي يارانه پرداخت کند؛‌ طبق قانون بايد پول يارانه از افزايش قيمت‌هاي حامل‌هاي انرژي و ساير موارد به دست آيد، تقريباً‌ آن پول حدود بيش از نصف اين مبلغ را تأمين مي‌کند و بقيه آن باقي مي‌ماند.

وي ادامه داد: بخشي از اين مقدار را ما بايد از مصوبات مجلس و منابع بودجه‌اي استفاده کنيم در عين حال هرماه کسر داريم؛ دولت حتماً بايد روند پرداخت يارانه‌ها را اصلاح کند و ما دو راه داشتيم.

روحاني با بيان اينکه يکي از اين راه‌ها اين بود که يارانه را کاهش دهيم تا کسري تأمين شود، اظهار داشت: ديديم که  مردم به ويژه اقشار کم درآمد بر روي يارانه حساب کردند و اگر بخواهيم آن را کم کنيم براي اقشار کم درآمد مشکل‌آفرين است.

رئيس‌جمهور با تأکيد بر اينکه راه حل ديگر اين بود که به بخشي از جامعه يارانه ندهيم تصريح کرد: در واقع بخشي که کم درآمد است،‌ يارانه بگيرد و اصلاً اين يارانه به وجود آمد تا با افزايش قيمت‌ها به ويژه در حامل‌هاي انرژي در زندگي اقشار کم‌درآمد جبران شود. 

وي ادامه داد: اما دولت براي اينکه به چه کسي پرداخت کند و به چه کسي پرداخت نکند با مشکل مواجه شد و در نهايت به همه پرداخت کرد؛ ما خيلي فکر کرديم که چطور مي‌شود افرادي که نيازمند نيستند يارانه نگيرند و بقيه آن را دريافت کنند.

روحاني تصريح کرد: راه‌هاي مختلفي پيش‌بيني شد و ما امسال از آن طرح‌هايي که پيش‌بيني شده بود صرف‌نظر کرديم به اين دليل که بدانيم چه کسي به اين يارانه نياز ندارد راه‌حل‌هايي پيش‌بيني شد که ديديم بايد به زندگي خصوصي مردم دخالت کرد.

رئيس‌جمهور افزود: براي حذف برخي از مردم از گرفتن يارانه، بايد حساب بانکي و املاک مردم را چک مي‌کرديم و اين دخالت در زندگي خصوصي مردم محسوب مي‌شد که ممکن است براي کوتاه مدت براي يک موضوعي مفيد باشد اما حتماً به ضرر کشور است.

وي تأکيد کرد: ما بايد به مردم اعتماد دهيم و مردم بايد به سيستم بانکي ما اعتماد کنند؛ اگر بخواهيم در زندگي خصوصي مردم به اين شکل دخالت کنيم اعتماد مردم سلب خواهد شد و رونق اقتصادي از بين خواهد رفت.

روحاني يادآور شد: يکي از اهداف ما در بحث تورم يک طرف کنترل نقدينگي است و طرف ديگر فضاي بهبود کسب و کار و رونق توليد به شمار مي‌رود و مي‌توان رونق توليد را در جامعه به وجود آورد اما در عين حال در زندگي خصوصي مردم کندوکاو  کنيم. از اين رو ضرر اين امر بيشتر از نفعش است.

رئيس‌جمهور تأکيد کرد: براي اينکه مردم ما دغدغه خاطر پيدا نکنند دولت تصميم دارد يارانه را تا پايان امسال ادامه دهد و هر فکري دولت دارد براي سال آينده است؛ دولت حتماً شيوه پرداخت يارانه را مي‌خواهد اصلاح کند.

وي در پاسخ به اين سؤال که اين شيوه نقدي خواهد بود يا دهک‌ها اصلاح خواهد شد، گفت: بر روي دهک‌ها و شيوه ها مطالعه دقيق مي کنيم، البته مرحله دوم يارانه را دولت مصمم است سال آينده عملياتي و اجرايي کند نه امسال.

روحاني تأکيد کرد: ما ابتدا مي‌خواهيم تورم را تا حدي مهار کنيم و سيستم بانکي را تا حدي اصلاح کنيم سپس سراغ بخش دوم در بحث يارانه خواهيم رفت. البته دولت اقدامکي را امسال براي اقشار کم‌درآمد انجام خواهد داد، در حد توان اين دولت که به هر حال آغاز کار است و مشکلاتي وجود دارد.

توزيع دو بسته کالايي ميان کارمندان دولت و اقشار کم درآمد

رئيس‌جمهور گفت: ما انشاءالله براي اقشار کم‌درآمد جامعه تا پايان سال دو بسته کالايي را به مردم تقديم خواهيم کرد.

وي در پاسخ به اين سؤال که آيا اين بسته‌ها به افرادي که قابل شناسايي هستند يا کارمندان و کارگران تعلق مي‌گيرد، گفت: کارمندان دولت و اقشار کم‌درآمد مشمول اين بسته ها خواهند شد، البته به آن يارانه دست نمي‌زنيم و آن سر جاي خودش است؛ در کنار آن براي اقشار کم درآمد در دو نوبت دو بسته کالايي مد نظر قرار مي‌گيرد.

توزيع شير رايگان در مدارس

روحاني در پاسخ به اين سؤال که ارزش اين بسته چقدر است، اظهار داشت: هم زمان و هم مقدار اين بسته اعلام مي‌شود؛ البته گزارشي را وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي راجع به وضع دانش‌آموزان در مدارس داده بود و ضرورت اينکه بايد از لحاظ سلامت و رشد دانش‌آموزان اقدام کند از اين رو دولت تصميم گرفت در همين ماه (آذر) توزيع شير رايگان را براي مدارس انجام دهد.

رئيس‌جمهور تصريح کرد: توزيع شير رايگان هم در دوره ابتدايي در سراسر و هم سه سال اول متوسطه از همين ماه شروع مي‌شود؛ اينها قدم‌هاي کوچکي است که دولت تا پايان امسال بر خواهد داشت.

وي تأکيد کرد: اقدامات اساسي که دولت در بخش اقتصاد انجام خواهد، در حال برنامه‌ريزي براي سال آينده است؛ در سال آينده چند هدف مهم را اين دولت دنبال خواهد کرد؛ به غير از بحث فضاي کسب و کار که تکيه ما بر اين است که بخش خصوصي فعال‌تر شود بتوانيم تسهيلات لازم را فراهم کنيم.

روحاني ادامه داد: قبلاً بنده به عرض ملت ايران رساندم که ما در دولت 35 تصميم براي تسهيل در مسائل اقتصادي به ويژه در توليد، صادرات، بحث گمرکات و پيش‌پرداخت‌هايي که مردم مي‌خواهند انجام دهند و ال‌سي‌هايي که مي‌خواهند باز کنند و پيش‌پرداختي که بايد انجام دهند گذرانديم که اين مصوبات ابلاغ شد.

رئيس‌جمهور گفت: بنده در حال حاضر مي‌توانم بگويم همه اين 35 مصوبه عملياتي و اجرايي شده و در حال اجراست، علاوه بر اين در بخش کشاورزي دولت تلاش زيادي کرد.

وي ادامه داد: دولت توانست نهادهاي کشاورزي را  که کشاورزان را  دچار مشکل کرده بود، تأمين کند، انشاءالله با کاري که دولت انجام داده اميدوارم سال آينده وضع محصولات کشاورزي ما بسيار بهتر از آنچه که امسال شاهد بوديم باشد.

روحاني تأکيد کرد: ما امسال ناچار شديم براي بيش از 7ميليون تن گندم اقدام کنيم و تقريباً بايد 7.2گندم امسال وارد کنيم. ما اميدواريم سال آينده وضع ما نه تنها در گندم بلکه در محصولات کشاورزي بهتر شود.

رئيس‌جمهور ادامه داد: قيمت تضميني را براي اولين‌بار در شهريور اعلام کرديم براي اينکه کشاورزان مطمئن باشند و بتوانند تلاش کنند.

روحاني با اشاره به حل مشکلات کشاورزان و اعلام قيمت خريد تضميني محصولات کشاورزي در شهريور ماه به منظور اطمينان مالي کشاورزان گفت:‌در بخش ماشين آلات کشاورزي اقداماتي صورت گرفت که به رفع بسياري از مشکلات کمک کرد. من در همين جا از کشاورزان عزيز که در تأمين امنيت غذايي کشور نقش موثري دارند و در حماسه 24 خرداد ماه نقش سازنده‌اي داشتند تشکر و قدرداني مي‌کنم.

رئيس‌جمهور در ادامه سخنان خود با اشاره به حل بسياري از مشکلات کشور در بخش دارويي و سلامت گفت: بسياري از مشکلات کشور در اين زمينه به طور کامل مرتفع شده است، قيمت دارو نسبت به گذشته بسيار متناسب شده است. کساني که بيماري صعب‌‌العلاج دارند و در اين زمينه پيش‌بيني‌هاي لازم در اين زمينه انجام شده است.

روحاني گفت: وضع دارو انشاءالله با اقداماتي که دولت انجام مي‌دهد بهتر خواهد شد اصولا بخش سلامت ما قدم‌هاي جدي را برمي‌دارد گرچه با کمبودهايي از لحاظ منابع مالي روبرو است. تيم‌هاي مختلفي در سرتاسر کشور به مناطق محروم اعزام مي‌شوند و اقدامات بسيار خوبي انجام داده که البته در شأن ملت ايران نيست اما در توان دولت و امکاناتي که دارد به انجام رسيده است.

وي افزود: در عين حال دولت براي سال آينده برنامه‌ريزي‌هايي را دارد. ما چند برنامه را مدنظر داريم يکي مرحله دوم يارانه است که در حال فکر کردن و طراحي آن هستيم.

رئيس جمهور گفت:‌ يکي مهار تورم است برنامه ما در سال آينده اين است که تورم را تا پايان سال 93 به زير 25 درصد برسانيم و امسال هم به 35 درصد برسد. در رشد اقتصادي، رشد اقتصادي ما منفي 5.8 درصد بود. اقتصاد ما نزديک به شش درصد کوچکتر شد و سفره مردم شش درصد حداقل خالي شد. تلاش ما اين است که در سال 92 در پايان امسال کاري کنيم که اين رشد منفي به صفر و يا حتي به نيم درصد مثبت برسد.

وي افزود: در سال آينده تلاش ما اين است که رشد اقتصادي ما حداقل مثبت 3 باشد. اميدواريم دولت تلاش خود را خواهد داد تا رشد اقتصادي به هشت درصد سالانه برسد و عقب‌ماندگي‌هاي سابق جبران شود و انشاءالله اين کار انجام خواهد شد.

رئيس‌جمهور ادامه داد: البته ما بحث مربوط به مهار تحريم را خواهيم داشت. تلاش ما براي سال آينده اين است که نرخ ارز يکسان سازي شود و جزء هدف‌‌هاي ما در سال 93 است.

روحاني گفت: يکي از مشکلاتي که اين دولت با آن مواجه بود اين بود که  مجلس گفته بود دلار از هزار و 200 تومان به 2 هزار و 450 تومان برسد. دولت مي‌بايست در اول تير ماه نرخ دلار را به 2 هزار و 470 تومان مي‌رساند. دولت قبل اين کار را نکرد و زماني که ما آمديم با اين مشکل روبرو شديم.

وي افزود: دولت مي‌بايست قيمت ارز را دو برابر مي‌کرد و قيمت تمام کالاهاي وارداتي دو برابر مي‌شود و مردم با چه تورمي روبرو مي‌شوند. ما برنامه‌ريزي کرديم در برخي موارد همچون نان و دارو در همان قيمت با پرداخت يارانه قيمت‌ها را ثابت نگه داشتيم و در بقيه موارد نيز با يک شيب بسيار ملايم به قانون دو هزار و 500 تومان رسانديم. اينکه مردم مي‌گويند بعضي از اجناس گران شد البته ما اين کار را با شيب بسيار ملايمي انجام داديم و در برخي موارد من خودم به طور مستقيم دخالت کردم تا قيمت اجناس به آن صورت بالا نرود اما مردم بدانند که باري به دوش دولت افتاد که دلار را دو برابر کند در حالي که اين قانون قبلا بايد اجرا مي‌شد.

روحاني گفت:‌ البته ما از اين پيچ‌ها عبور کرده‌ايم و مردم بسيار ما را ياري کردند ما اينقدر از مردم تشکر مي‌کنيم که حد ندارد اگر حضور و تلاش مردم و حمايت مقام معظم رهبري نبود امکان گذر از اين پيچ‌ها وجود نداشت.

وي درباره استفاده دولت از ابزار سياست خارجي در حل مشکلات اقتصادي، گفت: سياست خارجي جزو اولويت‌هاي اين دولت بود و همين را به مردم اعلام کرده بود البته اين به معناي اين نيست که از نظر دولت سياست داخلي يا فرهنگي و يا اجتماعي اهميت کمتري دارد به خاطر مشکلي که کشور با آن مواجه بود دولت براي سياست خارجي اولويت قائل شد.

رئيس جمهور همچنين گفت: در سطح جهاني متأسفانه دشمنان يک ايران هراسي را در سراسر جهان به وجود آورده بودند، روابط دولت با دنيا در حد بسيار پاييني قرار گرفته بود به جز يک تعداد از کشورهاي معدود، روابط با دنيا کاهش پيدا کرده بود، مشکلات فراواني براي ايرانيان داخل و خارج از کشور به وجود آمده بود که ما در سفرهاي خارجي در بيشکک و نيويورک وقتي با ايرانيان خارج از کشور مواجه مي‌شديم، شاهد بوديم که چه شور و عشقي نسبت به وطن‌شان دارند، واقعاً همان علاقه‌اي که مردم داخل به کشور دارند،‌در آنان شاهديم.

وي افزود: واقعاً  اين موضوع سرمايه انساني بسيار عظيمي است، ان‌شاءالله همه آنها کمک خواهند کرد، آنان چه کمک مالي، چه کمک علمي، و چه حمايت معنوي از کشور داشته باشند، کشور مال خودشان است.

ايرانيان قدرت بزرگي در دنيا هستند

رئيس جمهور با تأکيد براينکه ايرانيان قدرت بزرگي در دنيا هستند، به موضوع ديپلماسي اشاره و تصريح کرد: ايرانيان مي‌توانند نقش بسيار زيادي در ديپلماسي عمومي در آمريکا، اروپا و سراسر جهان داشته باشند، تقريباً بخش بزرگي از ايرانيان در همه کشورها از نخبگان جامعه هستند، اساتيد، بزرگان، پزشکان، متخصصان هستند که مي‌توانند نقش بسيار زيادي داشته باشند.

عمده مشکلات اقتصادي مربوط به بي‌تدبيري‌ها بود

وي ادامه داد: يک شرايطي ايجاد شده بود، هم براي داخل و هم براي خارج، و از طرفي هم يک فشار ظالمانه‌اي که به مردم به بهانه مسئله هسته‌اي وارد شده بود، نمي‌خواهم بگويم همه مشکلات اقتصادي ما مربوط به تحريم‌هاست، عمدتاً مشکلات اقتصادي مربوط به بي‌تدبيري‌ها بود.

روحاني متذکر شد:‌درست در شرايطي که به سمت تحريم‌ها پيش مي‌رفتيم و دولت هم مي‌دانست به سمت تحريم پيش مي‌رويم و مي‌گفت تحريم‌ها کاغذپاره‌اي بيش نيست، وابستگي خود را در بخش اقتصادي به خارج از کشور افزايش مي‌داد.

واردات در سال 90 به 75 ميليارد تومان رسيد

وي ادامه داد: در سال‌هاي قبل از 84، واردات ما حدود 38 ميليارد تومان بوده است و اين رقم در سال 90 به 75 ميليارد تومان رسيد. بايد بدانيم زماني که با دنيا در حال مبارزه هستيم، بايد به خودتان و داخل تکيه کنيد، با شعار که نمي‌شود با دنيا مقابله کرد البته نه اينکه ما از فشار دنيا ترسي داشته باشيم اما بايد تدبير کنيم و ايستادگي در برابر دنيا داشته باشيم.

رئيس جمهور تصريح کرد: اولين راه ايستادگي در برابر دنيا اين است که به خودمان متکي باشيم، اينکه مقام معظم رهبري بر اقتصاد مقاومتي بارها تأکيد فرمودند، به همين دليل است، کشوري که مي‌خواهد در برابر دنيا ايستادگي کند بايد اقتصاد مقاومتي و استقامتي را مدنظر قرار دهد.

وي خاطرنشان کرد: از سال 1379 تا سال 1383، هر سال خريد گندم از کشاورز داخلي يک ميليون تن اضافه شد، به طور طبيعي خريد ما از خارج از کشور يک ميليون تن کاهش يافت تا سال 1383 که کشور در توليد گندم داخلي به خودکفايي رسيد، در سال 1383 بيش از 11ميليون تن خريد گندم از کشاورزان انجام داديم و از سال 1384 به بعد سالانه خريد داخلي گندم از کشاورزان يک ميليون تن کاهش يافته است و واردات گندم از خارج کشور يک ميليون تن افزايش يافته است، امسال طب برآورد ناچاريم  7.2 ميليون تن گندم از خارج از کشور وارد کنيم.

رئيس جمهور با بيان اينکه زماني که با چند قدرت غربي مبارزه و مقابله مي‌کنيم، بايد خودمان را آماده کنيم، تصريح کرد: متأسفانه عمل ما با شعار ما سازگار نبود و اين يکي از مشکلاتي بود که کشور با آن مواجه بود و ان‌شاءالله اميدواريم قدم به قدم حرکت به سمت خوداتکايي بيشتر و تکيه بر کشاورزان داخلي باشد.

وي همچنين به مزاح گفت: البته ما در سال‌هاي گذشته فرصت‌هاي شغلي زيادي ايجاد کرديم ولي براي چيني‌ها، کره‌‌ جنوبي‌ها و ديگران مرتب شغل ايجاد کرديم اما در داخل کشور با مشکل اشتغال مواجه بوديم و حضور اقتصادي ما در صحنه بين‌المللي ضعيف بود و امروز ان‌شاءالله به تدريج به دنبال حضور بيشتر در عرصه بين‌المللي هستيم.

روحاني در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به توفيقات کشورمان در حوزه سياست‌ خارجي، گفت: لازم است در اينجا هم از آقاي ظريف وزير امور خارجه و از همه وزرا و مسئولان دولت تقدير و تشکر کنم،‌انصافاً تلاش مجدانه‌اي به کار بردند که ان‌شاءالله گزارش 100 روزه هر يک از وزرا منتشر خواهند شد، همه در حد خودشان تلاش وافري انجام دادند.

وي تأکيد کرد: در سياست خارجي قدم‌هاي بسيار خوبي برداشته شد، از ابتدا هم با بهار خوبي شروع کرديم، مي‌گويند سالي که نکوست از بهارش پيداست، در روز تحليف شاهد بوديد که 55 هيئت از تمام دنيا در مراسم تحليف بنده شرکت کردند آن هم نه در سطح پايين بلکه 10 هيئت از اين 55 هيئت در سطح رئيس جمهور بودند، 2 هيئت در سطح نخست‌وزير، 6 هيئت در سطح رئيس مجلس و 11 هئيت در سطح وزير امور خارجه حضور يافته بودند و مابقي نيز در سطح وزرا آمده بودند.

رئيس جمهور بر همين اساس يادآور شد: 55 کشور در مراسم تحليف بنده در مجلس شرکت کردند، در سفري که براي شرکت در اجلاس شانگهاي به بيشکک داشتم، شرايطي پيش آمد که بنده با دو قدرت بزرگ از 5 قدرت بزرگ شوراي امنيت، چين و روسيه ملاقات بسيار مهمي داشتم، در اين ملاقات‌ها پايه‌ريزي بسيار خوبي براي گسترش روابط بين ايران و روسيه و بين ايران و چين انجام شد.

وي اضافه کرد: به لطف خداوند، توافقاتي که در بيشکک انجام شد، عملاً اجراي آنها آغاز شده است، توافقات ما با اين کشورها در زمينه‌هاي اقتصادي، سرمايه‌گذاري آنان در ايران به صورت فاينانس، سياسي و فرهنگي بود.

رئيس جمهور ادامه داد: البته با برخي از اين کشورها در زمينه برخي از فناوري‌هاي علمي هم مورد توافق بود که همکاري داشته باشيم، گام‌هاي بسيار خوبي برداشته شده است، البته ما با 5 قدرت دنيا تقريباً صحبت و از چين شروع کرديم و با روسيه نيز صحبت کرديم و اخيراً هم با آقاي کامرون نخست‌وزير انگليس به صورت تلفني گفت‌وگو کردم.

روحاني در پاسخ به سؤالي مبني براينکه گفت‌وگوي تلفني شما با نخست‌وزير انگليس پيشنهاد شما بود يا آنان؟ توضيح داد: ما براي اجلاس ژنو کلاً به هر 5 کشور پيغام داده بوديم که مي‌خواهيم با آنان مذاکراتي داشته باشيم اما آنان تلفن کردند ولي پيغام اوليه را ما ارسال کرده بوديم.

رئيس جمهور در پاسخ به سؤال مجري برنامه مبني براينکه هيچکس به اندازه شما ظرف 10 سال گذشته با موضوع هسته‌اي گره نخورده است، قفل هسته‌اي آن زمان باز نشد، در 8 سال بعد از آن هم باز نشد، اتفاقي که هم‌اکنون در حال رخ دادن است، اين است که مردم صداي باز شدن اين قفل را مي‌شنوند، اين نگراني نيز ضمن اين همه خوشحالي وجود دارد که مبادا کليد شما در قفل گير کند يا بشکند، آيا شما مي‌توانيد گره اصلي سياست خارجي ما را باز کنيد؟ توضيح داد:‌کليد متعلق به ما نيست بلکه متعلق به مردم است، باور کنيد کليد از ابتدا هم دست مردم بوده است، حضور و حمايت مردم همواره موثر بوده است، اين مردم دنيايي از شور هستند، بنده به عنوان عضو کوچکي از مردم احساس کوچکي در برابر عظمت و فداکاري اين مردم مي‌کنم.

رئيس قوه مجريه کشورمان در ادامه سخنانش گفت: استقامت، ايستادگي و حضور گسترده مردم موجب شد کليد اين قفل را باز کند، حضور مردم در حماسه 24 خرداد باعث شد، اگر اين مردم نمي‌آمدند و آن حماسه سياسي که مقام معظم رهبري بر آن تأکيد فرموده بودند، تحقق نمي‌يافت، اين قفل باز نمي‌شد، کليد حضور مردم است، کليد حمايت مردم است البته دولت هم به عنوان خادم مردم و کسي که از طرف مردم کارگزار است، تلاش مي‌کند.

رئيس‌جمهور با بيان اينکه عده‌‌اي در دنيا مي‌خواهند قفل مشکلات باز نشود، گفت:‌ البته ممکن است برخي در داخل نيز شيطنت‌هاي بچه‌گانه کنند ولي به لطف خدا در داخل وحدت و انسجام خوبي را شاهد هستيم.

روحاني با تأکيد بر اين نکته که راه زيادي براي رسيدن به مقصد باقي است، اظهار داشت: هرچه بخواهيم به دست‌ بياوريم از وحدت داخلي مي‌‌توانيم آن را کسب کنيم.

وي ادامه داد: هم‌اکنون آتش‌ها در حال خاموش شدن است ولي عده‌اي سعي مي‌کنند هيزم بياورند و گويي از آتش اختلاف خوش‌شان مي‌آيد.

رئيس‌جمهور اتحاد را در زمينه‌هاي مختلف موجب رسيدن به بام پيشرفت خواند و اظهار داشت: اگر در زمينه هسته‌اي پيشرفتي داريم به خاطر حمايت‌هاي رهبري و مردم است و البته دولت، کارشناسان و تيم هسته‌اي نيز تلاش خود را مي‌کنند.

روحاني اضافه کرد: در بحث هسته‌اي اطمينان مي‌دهيم همانطور که اولين قفل باز شده ساختمان تحريم‌ها نيز شکسته شود؛ حالا برخي اگر شعاري مي‌دهند براي سرخ کردن صورت خود است.

رئيس دولت يازدهم اجرايي شدن توافق ايران با کشورهاي 1+5 را موجب تحول سيستم بانکي خواند و افزود: نکته مهم اين است که تحريم جديدي وضع نمي شود و اين يعني ساختمان تحريم‌ها شکسته شده است.

وي با اشاره به طرح شدن موضوع انزواي ايران در مجامع بين‌المللي تصريح کرد: ايران امروز از هميشه فعال‌تر است.

روحاني درخواست سران کشورهاي مختلف براي ديدار با رئيس‌جمهور ايران در اجلاس‌هاي بين‌المللي اخير را يادآور شد و اظهار داشت: اين شور به خاطر شخص نبود و روحاني کسي نيست که بخواهند با وي ملاقات کنند؛ اينکه من نماينده ملت ايران هستم مهم بود و حقيقتا انتخابات اخير همه دنيا را تکان داد.

رئيس جمهور با اشاره به موضوع هسته‌اي گفت: اطمينان مي‌دهم اصولي که مدنظر رهبري، مردم و جزء حقوق ملت است و جزء چارچوب‌هاي رهبري محسوب مي‌شود تا آخر مراعات خواهد شد.

وي با بيان اينکه حق هسته‌اي ما با قدرت بيشتر اجرايي مي‌شود تصريح کرد: حتي در زمينه غني‌سازي ما هيچ وقت شاهد توقف آن در ايران نخواهيم بود و غني‌سازي خط قرمز ما محسوب مي‌شود.

رئيس دولت يازدهم با تأکيد بر اينکه غني‌سازي حق مسلم ماست اظهار داشت:‌ متأسفانه برخي تفسيرهاي مختلفي از قوانين بين‌المللي دارند؛ اين افراد حقوق‌دان هم نيستند و تعبيراتي مي‌کنند که تنها از يک سرهنگ برمي‌آيد.

رئيس‌جمهور ادامه داد:‌ بر فرض ما هم‌اکنون مي‌خواهيم يک نيروگاه بسازيم؛ اين نيروگاه به سوخت نياز دارد و زماني که شما سوخت مي‌خواهيد بايد غني‌سازي انجام دهيد.

روحاني تأکيد کرد: ما بر روي چارچوب‌هاي اصلي ايستاده‌ايم و مردم از اين بابت مطمئن باشند.

وي هدف دولت را شکستن ساختمان تحريم، رفع تحريم‌ها و برداشتن سايه تحريم از سر ملت خواند و ادامه داد: هدف ديگر ما تعامل سازنده با جهان است.

رئيس دولت يازدهم با بيان اينکه بايد قدم به قدم پيش برويم تا به توافق کامل برسيم، افزود: راه طولاني است ولي اين راه را با همراهي مردم مي‌رويم.

رئيس‌جمهور در بخش ديگري از سخنانش با اشاره به قول انتخاباتي خود مبني بر تدوين منشور حقوق شهروندي گفت: هم‌اکنون پيش‌نويس منشور حقوق شهروندي بر روي سايت رياست جمهوري قرار گرفته و نخبگان و صاحب‌نظران مي‌توانند در مورد آن نظر بدهند.

روحاني ادامه داد: ابتدا مي‌خواستند اين پيشنويس را که توسط معاونت حقوقي رئيس‌جمهور تهيه شده به من بدهند ولي من گفتم ابتدا مردم و نخبگان آن را ببينند و طبق نظر مردم آن را کامل مي‌کنيم.

وي با اشاره به برخي اصول حقوق شهروندي افزود:‌ ابتدا بايد به حقوق هم احترام بگذاريم و نکته مهم دوم احساس آرامش در بين مردم است.

رئيس جمهور اضافه کرد: حس من از ابتداي دولت اين است که در جامعه ما يک احساس آرامش وجود دارد و شما مشاهده مي‌‌کنيد که در دانشگاه، مدرسه، فرهنگ و ورزش آرامش ديده مي‌شود.

رئيس دولت يازدهم با اشاره به برخي از موفقيت‌هاي ورزشي در چند ماه اخير، گفت: البته عده‌اي به شوخي مي‌گويند «روحاني مچکريم(متشکريم)» ولي همه بايد از ملت تشکر کنيم.

روحاني با بيان اينکه ما در اين صد روز کار زيادي براي ورزش نکرديم و حتي وزير ورزش آخرين نفري بود که از کوچه پر پيچ و خم پارلمان عبور کرد افزود: تنها کاري که ما کرديم اين بود که سايه سياست را از سر ورزش برداشتيم.

رئيس‌جمهور با اشاره به موضوع فرهنگ ادامه داد: ما براي فرهنگ کاري نکرديم ولي فضاي امنيتي را از سر فرهنگ مقداري کنار برديم و به اميد خدا به طول کامل کنار خواهيم برد.

وي خطاب به مردم گفت:‌ مردم بايد بدانند که دولت هر کاري نمي‌تواند انجام دهد و همه کارها دست دولت نيست ولي من پاي تمام وعده‌هايي که به مردم دادم ايستاده‌ام.

روحاني با بيان اينکه من از نزاع خوشم نمي‌‌آيد اظهار داشت: بايد به برخي که مي‌‌خواهند پيروز شوند گفت که راه پيروزي دعوا نيست و اگر برخي هنري جز دعوا ندارند اين بي‌هنري آنها را نشان مي‌دهد.

رئيس‌جمهور در بخش ديگري از سخنان خود در پاسخ به سوالي درباره نحوه تعامل دولت و ساير قوا، گفت: بايد با قواي ديگر دست به دست هم دهيم و مجلس و قوه قضائيه به دولت لطف دارند.

رئيس دولت يازدهم با بيان اينکه يکي از افتخارات اين دولت آرامش رابطه بين قواي سه‌گانه است، افزود: در دوره قبل قوا تا مرز شکايت از يکديگر در دادگاه پيش رفتند.

وي با تأکيد بر اينکه مردم از اختلاف سودي نمي‌برند، اظهار داشت: يکي از دلايل انسجام ما اين است که رهبري مقتدري داريم و ايشان هماهنگي قوا را انجام مي‌دهند.

رئيس‌جمهور در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه آيا بخشي از اين آرامش به دليل عقب‌نشيني شما در برخي از موارد نيست؟، گفت:‌ ما عقب‌نشيني نمي‌کنيم اما به هر حال اميد، آرامش و کرامت را بايد در نظر بگيريم.

روحاني ادامه داد: اميد و آرامش در جامعه ما هست و کرامت نيز بخشي از حقوق شهروندي محسوب مي‌شود.

رئيس‌ دولت يازدهم، با تأکيد بر اينکه دولت از نقد بدش نمي‌آيد افزود: هم‌‌اکنون ببينيد که رفتار رسانه ملي با اين دولت چگونه است و رفتارش با دولت‌‌هاي گذشته در چند ماه ابتدايي چگونه بوده است.

وي ادامه داد: ‌رسانه ملي رفتارش با دولت ما مثل رفتاري است که در ماه‌هاي آخر با دولت‌هاي قبل مي‌کرد يعني به راحتي از اين دولت انتقاد مي‌شود.

رئيس دولت يازدهم با بيان اينکه ما از اين نقد ناراحت نيستيم، افزود: اگر نقد سازنده باشد همه از آن نفي مي‌بريم و همه ما بايد آستانه تحمل خود را بالا ببريم.

روحاني اضافه کرد: بايد بدانيم با تحمل بيشتر نفع بيشتر عايد اين مردم خواهد شد.

«اگر مجلس و ساير ارگان‌ها کمک نمي‌کردند و مقام معظم رهبري کمک نمي‌کردند و هدايت ايشان نبود ما به اين پيشرفت هسته‌اي نمي‌رسيديم؛ همه دست به دست يکديگر داده‌ايم و همه قوا به رهبري احترام کرديم و چارچوب هدايت ايشان را پذيرفتيم و امروز يک قدم خوب پيش رفتيم.»

وي تأکيد کرد: همه دوستان در دنيا از توافق ژنو خوشحال هستند و به نظر بنده همه ملت‌ها نيز خوشحالند. حال يک رژيم نامشروع و اشغال‌گر که بنيانش بر ظلم و جور و دعواست را بايد رها کرد و ممکن است يکي دو کشور هم با توجه به اغراضي که دارند، ناراحت باشند اما دنيا خوشحال است.

روحاني تأکيد کرد: در سياست خارجي اولين قدمي که در منطقه برداشتيم تلاش کرديم در سوريه جنگ نشود و اولين قدم بود، البته بنده نمي‌خواهم بگويم فقط قدم ما از آن تلفني که بين بنده و آقاي پوتين آغاز شد و همکاري‌هايي که آغاز شد، خيلي‌ها کمک کردند و ما هم به سهم خود کمک کرديم.

رئيس‌جمهور تصريح کرد: خود ملت سوريه بيشترين کمک را کرد و سايه جنگي که مي‌توانست بسيار براي منطقه خطرناک باشد از آن عبور کرديم؛ در بحث توافق اخير کل منطقه احساس آرامش و اميد مي‌کند.

وي در پاسخ به اين سؤال که حتي کشورهاي عربي نيز به اين شکل هستند، افزود: کشورهاي عربي هم بايد همه خوشحال شوند.

روحاني در پاسخ به اين سؤال که به نظر مي‌رسد خبر به درستي به اين کشورها نرسيده است، گفت: ما براي دوستان و همسايگانمان نيز پيغام داديم، من فکر مي‌کنم به ضرر هيچيک از همسايگان ما نيست برخي تصور مي‌کنند جمهوري اسلامي ايران به دنبال ساخت بمب هسته‌اي است. در حاليکه ايران هيچ‌وقت به دنبال ساخت سلاح کشتار جمعي و از جمله سلاح هسته‌‌اي نبوده است و امروز نيست و فردا هم نخواهد بود.

رئيس‌جمهور تأکيد کرد: آنچه هدف ماست توسعه و پيشرفت است و انشاءالله آن را دنبال خواهيم کرد تا به نتيجه برسيم.

وي در پاسخ به اين سؤال که برخي شائبه‌ها بر سر اين است که در جزئيات سند امضاء شده ما و شش کشور مواردي هست که در سند نيامده آيا اين درست است، گفت: سند توافق ما همين است. ممکن است ضميمه اجرايي است.

روحاني در پاسخ به اين سؤال که مسئله پنهاني وجود ندارد، گفت: هيچ چيز پنهاني وجود ندارد، ممکن ضميمه براي اجراي اين مسائل باشد. توافق اين است که چند بانک در دنيا فعاليت‌هاي بانکي ما را ساپورت و دنبال کنند اينکه در اين بانک‌ها چگونه تعامل کنيم يا کميته مشترکي است که بايد اين توافق را براي اجرايي شدنش دنبال کند؟

رئيس‌جمهور گفت: ممکن است يک سند ضميمه يا الحاقيه‌اي براي اجرا داشته باشيم اما سند همين چيزي است که منتشر شده است يعني همه آن اصول اصلي؛ اصلاً در اين توافق مهم نيست در اين شش ماه چه چيزي انجام مي‌گيرد مهم اين است ما سر اصول با يکديگر توافق کرديم.

وي ادامه داد: يعني حقوق هسته‌اي ايران طبق NPT محفوظ است و مي‌تواند فعاليت غني‌سازي داشته باشد. اينکه در مرحله آخر تمام تحريم‌ها برداشته خواهد شد و کشورهاي ديگر در مراحل نهايي با ايران همکاري هسته‌اي خواهند داشت و آخرين بند هم اين است که بعد از توافق نهايي ايران همانند همه کشورهايي‌است که NPT را امضاء‌کرده و از حقوق خود استفاده مي‌کند.

روحاني تأکيد کرد: آنچه انجام گرفته قدم بسيار مهم و مثبتي بوده، البته راه طولاني در پيش داريم و اين راه را با کمک مردم و هدايت‌هاي مقام معظم رهبري انشاءالله انجام مي‌دهيم و به نتيجه مي‌رسيم.

رئيس‌جمهور در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه شما بعد از توافق ژنو از فعالان اقتصادي دعوت کرديد وارد عرصه شوند اين توافق چه تأثيري بر فعاليت‌هاي اقتصادي فعالان داخل کشور دارد افزود:‌ مقام معظم رهبري امسال را سال حماسه سياسي و حماسه اقتصادي لقب دادند تا کنون همه عمدتاً در فضاي حماسه سياسي بوديم چه سياست داخلي و سياست خارجي حماسه سياسي بود.

وي يادآور شد: در عرصه اقتصادي هم حرکت‌هايي شروع شده هم مردم و هم دولت‌ آغاز کرده‌اند؛ حماسه از امروز به بعد بايد آغاز شود به دليل اينکه فضا مناسب‌تر شده است؛ امروز فضا فضاي بهتري است.

روحاني ادامه داد:‌ ديروز اگر فضا اين بود که فردا يا پس فردا يک تحريم جديد شکل مي‌گيرد اما طبق اين توافق ديگر تحريم جديد نخواهد بود؛ اگر قبلاً فضا اين بود که ما در سرمايه‌گذاري‌ها و اشتغال معلوم نيست فردا چگونه مي‌شود اکنون آينده روشن‌تر شد.

وي تأکيد کرد: از اين به بعد خواهيد ديد توافقات با کشورهاي خارجي است و سرمايه‌گذاري‌ها و فعاليت‌هاي اقتصادي بيشتر خواهد شد؛ در چند روز اخير در بازار بورس صف مي‌بندند به ويژه در جاهايي که تحريم برداشته شده مثل پتروشيمي و ماشين‌سازي مي‌بينيد که مردم به سمت بازار سرمايه مي‌آيند.

روحاني يادآور شد: اين هجوم به سمت بازار سرمايه فرصتي در بخش اقتصادي براي ما ايجاد مي‌کند و همه تلاش ما اين است فضاي کسب و کار را بيش از پيش بهبود ببخشيم و بخش خصوصي و دولتي همه فعال شوند و شاهد يک تحول بسيار خوب در کشور باشيم.

رئيس‌جمهور با تأکيد بر اينکه بسيار به آينده اين کشور اميدوارم، اظهار داشت: البته اين گزارش به معناي تنها گزارش دولت نخواهد بود و ما به مردم هم گزارش کتبي خواهيم داد و هم وزراي مختلف گزارش کار را به مردم خواهند داد.

وي در خصوص اين گفته مجري که اکنون هم سانتريفيوژها مي‌چرخد و هم کارخانه‌ها گفت: قول ما به مردم اين بود که در کنار اينکه سانتريفيوژ مي‌‌چرخد زندگي مردم هم به راحتي بچرخد. اقتصاد هم بچرخد و امروز به اين نکته رسيديم يعني هم سانتريفيوژهاي ما مي‌چرخد و هم از اين به بعد زندگي مردم بهتر خواهد چرخيد و وضع کشاورزان و کارگران بهتر خواهد بود و انشاءالله در همه زمينه‌ها شاهد رونق خواهيم بود.

روحاني در ادامه با اشاره به اينکه دولت تلاش مي‌کند تا جهت‌گيري‌هاي فرهنگي را مشخص کند، گفت: البته در برخي از موارد شوراي عالي انقلاب فرهنگي جهت‌گيري‌ها را تعيين مي‌کند اما نکته‌اي در ميان قابل توجه است.

وي افزود: ما به صاحبان فرهنگ اعتماد کنيم، صاحبان فرهنگ در اين کشور فرهيختگان و بزرگان ما هستند. بعضي‌ها در برخي موارد خيلي به آنها بي‌اعتمادي نشان داد‌ه‌اند به نويسندگان و فيلم‌نويسان خود اعتماد کنيم ما در همين 100 روز خيلي از کتاب‌هايي که ممنوع شده بود و مي‌شد آزاد شوند، آزادشان کرديم. خيلي‌ از نويسنده‌ها ممنوع‌‌القلم شده بودند و ما آنها را به صريح‌القلم تبديل کرديم تا بروند هر چه مي‌خواهند بنويسند البته در چارچوب قانون و خود آنها اهل اين کشور هستند و علاقه‌مند به اين کشور هستند.

رئيس جمهور افزود: خيلي از کتاب‌ها، خيلي از فيلم‌ها و مقررات دست‌وپا گير را در حال کم کردن و روان‌سازي آن هستيم. هم در بخش اقتصاد کم و روان‌سازي مي‌کنيم و هم در بخش فرهنگ کم و روان‌سازي مي‌کنيم. فضاي امنيتي را از فرهنگ کنار مي‌زنيم همانطور که گفتم اين کار به صورت قدم به قدم صورت مي‌‌گيرد.

وي گفت: دولت نظرش اين است که هيچ فيلتري بهتر از افکار عمومي مردم نيست. فيلم و هنر خوب را مردم مي‌بينند.

روحاني در پاسخ به اين سؤال که برخي از مردم انتظار ويژه از شما دارند، گفت: وقتي يک فيلم ساختند و مردم نرفتند ببينند، بي‌اعتنا شدند به آن فيلم‌ساز، خودش مي‌داند که بايد چکار کند. من نمي‌خواهم بگويم ما در امور فرهنگي نبايد قانون داشته باشيم. قانون شفاف بايد وجود داشته باشد. مداخلات دولت بايد به حداقل برسد و ما بايد بدانيم که در بحث فرهنگ و انجمن‌هاي فرهنگي اعتماد کنيم و آنها خودشان صلاحيت‌شان از خيلي کارمندان دولت که قصد مداخله دارند بيشتر است.

رئيس جمهور افزود: اين طور نيست که صلاحيت‌ آن کارمند از آن نويسنده و آن فيلم‌ساز بيشتر باشد البته بايد با هم تعامل کنيم و در کنار هم باشيم و فضاي مناسب ايجاد کنيم. اين دولت دنبال آشتي است مي‌خواهد با همه آشتي کند دولت در گذشته با کارشناسان فاصله گرفت چون ما ديديم سازمان برنامه بودجه و مديريت تعطيل شد و در آن قفل شد. مي خواهيم باز کنيم، کارشناسان بايد بيايند، با اصحاب فرهنگ مي‌خواهيم آشتي کنيم و اين دولت آشتي کرده است، فضاي فرهنگي امروز با گذشته متفاوت است دولت مي‌خواهد با دانشگاهيان آشتي کند، اينها عزيزان ما هستند.

وي در ادامه تصريح کرد: ما يک فضاي رقابتي در فرهنگ بايد ايجاد کنيم، مردم ما خواهان کالاي خوب فرهنگي هستند مگر مي‌شود که مردم چيز مناسبي را نخواهند؟ کالاي فرهنگي غذاي روح مردم است.

روحاني در پاسخ به سؤالي درباره مصرف پايين کالاهاي فرهنگي و از جمله تيراژ پايين روزنامه‌ها گفت: البته اين به معناي اين نيست که ما نمي‌خواهيم کمک کنيم، بلکه مي‌خواهيم مداخله خود را کم کنيم و به کمک‌هاي خود عادلانه ادامه مي‌دهيم به لحاظ اقتصادي و حمايت‌هاي سياسي مي‌خواهيم عادلانه رفتار کنيم به هر حال ما نمي‌خواهيم تحت عناوين خاص افرادي خاصي بخواهند سواستفاده کنند در همين يارانه مطبوعاتي اخير ديديد که فضاي خيلي عادلانه‌تر شده است و ما مي‌خواهيم دولت در فضاي عادلانه‌اي کمک کند.

روحاني گفت: شما ديديد ما صندوقي را در بخش فرهنگي فعال کرديم، اين  به معناي اين نيست که دولت نخواهد حمايت کند دولت حمايت خود را ادامه خواهد داد، دولت اول با همه اهل فرهنگي آتشي کرده است و آشتي را ادامه مي‌دهد و کمک مي‌کند.

وي افزود: ان‌شاءالله هر خانه‌اي بايد باز شود باز خواهد شد. مردم ما کليد دارند و اگر قفل ديگري هم هست باز مي‌کنند.

رئيس جمهور در پاسخ به سؤالي درباره باز کردن بقيه انجمن‌هاي صنفي گفت: به طور حتم اينگونه است. فضاي امنيتي خيلي کمتر شده است، اما ببينيد يکسري مسائل زمان خود را مي‌طلبد همين نزديک شدن انسجام و نزديک شدن جناح‌ها، تشکل‌ها همين است، نه اينکه رقابت و اختلاف نظر نباشد اينها بايد باشند و دولت هم در اين باره کمک مي‌کند همه بايد کمک کنيم، هدف ما بايد اين باشد، هدف بايد اين باشد که دل‌ها از کينه‌ها شسته شود، اين کينه‌ها چيزي را حل نمي‌کند اما کينه‌ها بايد حل شود. رقابت سالم بايد وجود داشته باشد و هر کس به سراغ اهدافي قانوني که مدنظرش است برود. ما به دنبال آزادي سالم و مسئولانه در جامعه هستيم و همه چيز سر جاي خود است اما در عين حال کاري بکنيد آن نزديکي و آن الفت حفظ شود احساس من اين است که مذاهب، اقوام و اديان مختلف در ايران احساس آزادي بيشتري مي‌‌کنند.

وي گفت: هم به لحاظ رواني اين احساس را مي‌کنند و هم دولت واقعاً مصمم است نسبت به اقوام، مذاهب و اديان دفاع کند يک هدف بزرگ اين حقوق شهروندي همين است، همه شهروندان ايراني هرکه تبعه ايران و خارج از کشور است، آنهايي هم که در خارج هستند حقوق شهروندي دارند آنها هم بايد بروند و بيايند، فرزندان آنها هم حقوق دارند، اين حقوق شهروندي براي اين است که ببينيد ايراني‌ها همه بايد احساس کنند زير چتر واحد هويت ايراني و فرهنگ بلند ايراني زندگي مي‌کنند.

روحاني در پاسخ به سؤالي درباره اينکه احياي اخلاق يکي از شعارهاي شما بود، گفت: ما به دنبال احياي اخلاق هستيم، الحمدالله اين احياي اخلاق را شاهديم و مي‌بينيم اين اخلاق احيا مي‌شود البته مي‌توان گزارش را در بخش‌هاي ديگر نيز ارائه داد اما من نمي‌خواهم بينندگان عزيز خود را که اين برنامه را مشاهده مي‌کنند، خسته شوند.

روحاني در ادامه سخنان خود با تشکر از مجريان برنامه گفت: من فکر مي‌کنم به بسياري از سؤالات پاسخ داده شد ان‌شاءالله ما باز هم در فرصت‌هاي آينده و مقاطع آينده به عنوان خادم مردم در خدمت مردم خواهيم بود و گزارش خواهم داد. و راجع‌به 100 روز هم بقيه همکاران ما به مردم گزارش مي‌دهند ممکن است سؤالات ديگري براي مردم مطرح باشد که ما به آن پاسخ خواهيم داد.

رئيس جمهور ادامه داد: من در پايان از مردم عزيز و خوب تشکر مي‌کنم من به مردم عزيز مي‌خواهم بگويم که ما اين راه را با هم شروع کرديم. آمديم تا 24 خرداد 92 و مردم که حماسه بزرگي را آفريدند و بعد از اعلان انتخابات در خيابان‌ها شادي و اميد آفريدند و تا امروز مردم در کنار دولت بودند و دولت در کنار مردم بوده است من به مردم عزيز عرض مي‌کنم ما با هم خواهيم بود درکنار هم خواهيم بود با کمک مردم اين دولت اين مسير را ادامه خواهد داد و تا پايان کار در کنار هم فعال خواهيم بود و دست به دست هم خواهيم داد. من سپيده را مي‌بينم، سپيده‌اي که منجر به صبح روشنايي خواهد شد من توسعه را براي سال‌هاي آينده‌اي اين کشور به خوبي مي‌بينيم، ما کشور بزرگ و غني‌اي هستيم دومين منابع گاز دنيا اينجاست، چهارمين منابع نفت دنيا اينجاست، 60 تنوع معدني در اين کشور است و ما پانزدهمين در دنيا هستيم ما از نظر نيروي انساني بسيار قوي هستيم دانشمندان، فرهيختگان را داريم انرژي هسته‌اي گوشه‌اي کوچک است که انجام شد مردم ما حتماً آن صبح را خواهند آفريد. مردم در سايت‌ها و جاهاي مختلف با بيان زيباي خود گفتند که روحاني متشکريم و من مي‌خواهم به مردم بگويم که ما از شما متشکريم.

انتهاي پيام/

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس